BOUW- EN
VASTGOEDMANAGERS

U bevindt zich hier:

Opening Fletcher hotel Marknesse

SBM en Bordewijk De Adviseurs adviseerden bij de transformatie van het oude Waterloopkundig Laboratorium

Eind maart is het nieuwe Hotel Marknesse geopend door Fletcher Hotels. De afgelopen vier jaar heeft projectleider Marco Felix voor eigenaar Maica B.V. de renovatie van dit historische pand begeleid. Met als resultaat: een bijzonder en duurzaam ‘nieuw’ hotel van 7000 m2 met maar liefst 112 kamers. Hij vertelt over het proces en de uitdagingen.  

“Via een bevriende architect in Zwartsluis, Atelier Schraa, kwam ik in contact met Martin Daniëls, eigenaar van Maica. De architect had het tekenwerk verricht voor het hotel, maar er was ook behoefte aan bouwmanagement en begeleiding bij het sluiten een huurovereenkomst met hotelexploitant Fletcher. Daarvoor stelde hij mij voor. Ik wist dat collega Martin Harink ook werkte aan een hotel voor Fletcher in Emmen. Weliswaar van een andere eigenaar, maar het uitgangspunt was hetzelfde. Daardoor had ik al een beeld bij het soort project.” 

(Natuur)monument 
“Het hotel is te vinden in het Waterloopbos van Natuurmonumenten. Het pand was vroeger het hoofdkantoor van het Waterloopkundig Laboratorium. In het bos vind je de restanten van de grootschalige proefopstellingen van waterkeringen en dammen, waar hier onderzoek naar plaatsvond.” 

De uitwerking 
“Onze opdrachtgever, de heer Daniëls, had zelf al een intentieovereenkomst met Fletcher afgesloten, maar had advies nodig voor het verdere proces. Zowel over het proces, het bouwkundige deel en voor de installatietechniek.  Vanaf toen zijn we aan de slag gegaan: we hebben de contracten met Fletcher rondgemaakt, vergunningen aangevraagd, de wijziging van het bestemmingsplan begeleid en de verdere uitwerking van het ontwerp begeleid. En toen dat allemaal rond was, hebben we de bestekken en tekeningen afgemaakt en het bouwteam samengesteld. Bordewijk De Adviseurs verzorgde daarnaast het installatieadvies, -ontwerp en de installatietechnische aanbesteding.” 

 “In februari 2022 zijn vervolgens de werkzaamheden gestart. Maica B.V. heeft zelf de sloop- en omlopende werkzaamheden verzorgd. Vervolgens heeft de bouwkundig aannemer de constructiewerkzaamheden voor zijn rekening genomen en heeft het afbouwbedrijf de gehele binnenafbouw verzorgd. Ook de installaties moesten grotendeels volledig worden vernieuwd, waarvoor ook een installateur is aangehaakt. Bordewijk De Adviseurs verzorgde hiervoor de begeleiding.” 

Wel of niet verduurzamen? 
“Het pand kent natuurlijk een rijke geschiedenis, maar het is in beginsel ook een sterk en degelijk pand. Prima dus om na een grondige verbouwing te verhuren voor de komende 20 jaar. Maar als je het echt zijn waarde wil laten behouden, moet je het verduurzamen. Daar was best interesse in, maar zoiets vraagt een forse investering van de eigenaar van het pand, met een groot voordeel in minder energieverbruik voor de huurder Fletcher. Samen met projectleider Arend Lichtenberg van Bordewijk De Adviseurs zijn we toen opnieuw in gesprek gegaan met Fletcher. Uiteindelijk was de win-winsituatie duidelijk en is er een nieuwe huurprijs overeengekomen.” 

“Vervolgens is het pand volledig verduurzaamd; van een dak vol pv-panelen tot 90% verwarming door warmtepompen. Maar dat vraagt ook wat van het stroomnetwerk. En dat kon de komende vijf jaar nog niet worden geleverd.” 

Arend Lichtenberg legt uit: “Daarom is er een groot energieopslagsysteem buiten het pand gerealiseerd. In de nacht, wanneer het hotel weinig stroom verbruikt, worden zo de accu’s opgeladen. Gedurende de dag worden deze opgeladen accu's ingezet om de piekmomenten op te vangen. Daarnaast worden de accu's zoveel mogelijk opgeladen door de PV-installatie. Opnieuw een flinke investering, maar mede door de plotselinge energiecrisis, leverde dit natuurlijk een bijkomend voordeel op.” 

BREEAM-in-use Excellent 
Marco: “Inmiddels zijn alle verduurzamingen en andere werkzaamheden voor Maica afgerond. Ondanks alle leveringsproblemen in de bouw en de puzzel wat betreft de verduurzaming, heeft het project slechts een maand vertraging opgelopen. Het pand heeft zelfs een BREEAM-in-use Excellent certificaat gekregen. Dit is een mooi voorbeeld van verduurzaming, waarin SBM en Bordewijk De Adviseurs de eigenaar hebben meegenomen in de mogelijkheden en optimalisaties. Daar ligt onze toegevoegde waarde.” 


Marco Felix

Projectmanager

NEEM CONTACT OP

Wij creëren
huisvesting van waarde

Vestiging Almelo

Hofstraat 79
7607 AC Almelo
Postbus 665  7600 AR Almelo

tel: 0546 - 85 19 19
mail: info@sbm-groep.nl

Route naar Almelo >

Vestiging Apeldoorn

Stationsstraat 122
7311 MJ Apeldoorn

Route naar Apeldoorn >

Copyright 2024 - SBM Bouw- en vastgoedmanagers B.V. - KvK-nummer 06090607

Algemene voorwaarden Disclaimer Sitemap Contact Privacyverklaring